Categories
Etsy Mağaza Açmak, Etsy Satış Yapmak

Küresel bir pazar yeri olan Etsy, pek çok kişinin aktif olmak istediği bir yer. Getirebileceği kazançları göz önünde bulundurunca bu, pek de haksız bir istek sayılmaz. Fakat Etsy mağaza açmak isteyenlerin aklındaki en büyük soru şu oluyor: Etsy’de şirket zorunlu mu? Rhyme Export olarak bu içeriğimizde bu soruya detaylı bir yanıt vermeyi hedefliyoruz. Ayrıca Etsy’de fatura kesmek, vergilendirme gibi konulara da değiniyor olacağız. Eğer şirket açmak ile ilgili çok daha ayrıntılı bilgiye ulaşmak isterseniz Etsy eğitimimize kesinlikle göz atabilirsiniz. Satış sürecinizi çok daha profesyonel bir şekilde yürütmek isterseniz Etsy danışmanlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz.

Etsy’de Şirket Zorunlu mu?

Etsy yardımıyla mağaza açmak ve para kazanmak isteyen kişiler direkt “Etsy’de şirket zorunlu mu?” sorusuna kafa yoruyorlar. Bu sorunun cevabı temel olarak evet. Çünkü bir ticari ürün sattığınız zaman onun vergisini devlete ödemekle yükümlüsünüz. Ancak Etsy üzerinden el yapımı ürünler sattığınızdan dolayı tekli satışlarınızda bir şirkete sahip olmak zorunda değilsiniz. Eğer hangisinin daha mantıklı olduğuna karar veremiyorsanız bizim size önerimiz şu: Birkaç satış yaptıktan sonra Etsy için şirket açmak ile ilgili adımlar atmak. Satışlara başlamadan önce tahmini geliriniz belirsiz olacağından dolayı böylesi daha mantıklı olacaktır.

Etsy platformunda satışlara başladıktan sonra düzenli para akışının olması, şirket açmak için sizi itecektir. Çünkü banka hesabınıza düzenli olarak gelen parayı devlete bildirmemeniz halinde geriye dönük cezalara tabi tutulmanız olasıdır. Tam bu noktada şirketinizi hangi türde kuracağınızı kestirememeniz çok normaldir. Etsy şirket açmak için seçenekleriniz şunlardır:

  • Şahıs şirketi
  • Limited şirketi
  • Anonim şirketi

Bu şirketleri birbirinden ayıran şey ise kazanç oranıdır. Kazanç oranları aynı zamanda Etsy vergilendirme oranlarını da belirleyen yegane faktördür. Eğer karınız 200.000 TL’nin altındaysa kurmanız gereken şirket şahıs şirketidir. Genelde Etsy satıcıları da ilk zamanlar için şahıs şirketi kurmayı tercih ediyor. Kazancınızın bu değerin üzerine çıkması durumundaysa kolaylıkla limited şirkete geçiş yapabilirsiniz. Şirket açmak ile ilgili daha ileri bilgi edinmek için Etsy eğitimimize göz atabilir veya sağladığımız danışmanlık hizmetine başvurabilirsiniz.

Esnaf Muafiyet Belgesi Nedir?

Etsy, dünyanın dört bir yanında farklı satıcıların benzersiz el yapımı ürünlerini sattıkları bir platformdur. Etsy’de satış yapmaya başlandıktan sonra önem verilmesi gereken noktalardan ilki hiç kuşkusuz vergidir. Elde ettiğiniz kazanç üzerinden bir vergilendirme yapan devlet, satıcılara aynı zamanda vergi muafiyet hakkı da sağlıyor. Alacağınız esnaf muafiyet belgesiyle sizin de vergiden muaf sayılabilmeniz mümkündür.

Etsy satıcıları vergilendirme konusunda sıklıkla esnaf muafiyet belgesine başvururlar. Etsy aracılığıyla mağaza açmak ve gelir elde etmek isteyenler bu belgeyle vergi ödeme yükümlülüğünden kurtulurlar. Yıllık 160.968₺’ye kadar olan kazançta 9/6 muafiyet alınır ve bu rakam her yıl güncellenir. Bu rakam her sene brüt asgari ücretin 12 katı olarak hesaplanır. Eğer 9/10 belge alırsanız, 880.000₺’ye kadar vergiden muaf olursunuz.  Bu rakamda her sene güncellenir. 9/6 muafiyette banka hesabı dahi açmanız gerekmezken 9/10’da bu iş için ayrı bir hesap açmalısınız. Çünkü bu hesap üzerinden %4’lük vergi kesintiniz olacaktır. Bir çalışanınızın olması durumunda bu oran %2’ye düşecektir. 9/10’luk muafiyette bahsi geçen kesinti para, hesabınıza gelir gelmez olur. Ancak bu noktada dikkatli olmalısınız ve kesinti olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Çünkü sizden kaynaklı veya değil bir hatadan dolayı vergi kesilmezse geriye dönük ceza alabilirsiniz.

Esnaf Muafiyet Belgesi Nasıl Alınır?

Etsy satışlarınız sonrasında fatura kesmek için çok önemli olan esnaf muafiyet belgesini kolayca almanız mümkün. Bunu yapmak için önce İnteraktif Vergi Dairesi’nin internet sitesini ziyaret etmelisiniz. Sonrasında e-devlet hesabınızla giriş yapmanız gerekiyor. Giriş yaptıktan sonraysa sırasıyla şu seçeneklere tıklamalısınız:

  1. İşlem başlat
  2. Mükellefiyet işlemleri
  3. Esnaf vergi muafiyet talep dilekçesi

Karşınıza gelen sayfada ürettiğiniz veya sattığınız ürünle alakalı sorular yer alıyor. Bu bölümleri uygun şekilde doldurmalısınız. Bir sonraki bölüme ise belge yükleme şansınız var. Önceden almış olduğunuz vergi muafiyet belgesini ya da şirketinizle alakalı başka belgeleri buraya yükleyebilirsiniz. Fakat herhangi bir belgeniz yoksa bu bölümü atlayabilirsiniz. Son adımdaysa doldurmuş olduğunuz formun bir özeti yer alıyor. Bu sayede muafiyet belgesi talep işlemini tamamlamış bulunuyorsunuz.

Maalesef ki internetten doldurduğunuz formlarla süreç tam olarak bitmiş sayılmıyor. Çünkü birkaç gün sonrasında vergi memurunun evinize gelmesi ve gerekli kontrolleri yapması gerekiyor. Bu denetim esnasında, ürünlerinizin evde üretilip üretilmediği kontrol ediliyor. Çünkü muafiyet belgesi, profesyonel işletmeler için sağlanmıyor. Bundan dolayı evinizde sanayi tipi bir makine kullanıp kullanmadığınız bile kontrol ediliyor. Eğer bu durumla ilgili aklınıza takılan sorular olursa Etsy danışmanlık hizmetimizden yararlanabileceğinizi hatırlatmak isteriz.

Etsy’de Fatura Kesmek

Etsy satış sürecinde en önemli noktalardan birisi fatura kesmek diyebiliriz. Çünkü yaptığınız satışları ancak faturayla resmiyete kavuşturabilirsiniz. Bundan ötürü Rhyme Export ailesi olarak içeriğimizin bu bölümünde Etsy fatura kesmek ile ilgili detayları aktarıyor olacağız. Anlatacaklarımızın video formatına Etsy eğitim videolarımızdan erişebilirsiniz.

Etsy’de Fatura Kesmek Zorunda mıyım?

Etsy Türkiye satıcılarının kafalarını en çok meşgul eden şey fatura kesmek zorunda olup olmadıklarıdır. Aslında bu durum, esnaf muafiyet belgenizin olup olmamasına göre değişir diyebiliriz. Muafiyet belgeniz varsa zaten bu belgeyle fatura kesmeniz mümkün değildir. Müşterinizin sizden bir fatura talep etmesi durumundaysa esnaf muafiyet belgenizin çıktısını alıp ürünün miktarı, fiyatı gibi bilgileri yazıp göndermeniz de geçerli olacaktır.

Bir Etsy Türkiye satıcısı olarak şirketiniz varsa fatura kesmek zorunda olduğunuzu belirletmek isteriz. Şahıs veya limited fark etmeksizin satışlarınız için mutlaka fatura kesmelisiniz. Bunu ister kağıtla ister e-arşiv fatura olarak yapabilirsiniz. Fakat bize göre en kolay yolu e-arşiv faturadır.

İstisna Fatura Nedir?

Yaptığınız Etsy satışlarında vergilendirmek yapmak çok elzemdir. Özellikle KDV, internet üzerinden satış yapmak isteyenlerin aklını epeyce kurcalar. Ancak size vereceğimiz güzel haber şu ki Etsy aracılığıyla yurt dışına satış yaptığınız zaman KDV’den muaf tutuluyorsunuz. Çünkü yurt dışına satılan ürünlerden devlet KDV almaz. Bilhassa ihracat yapanların gündeminde olan KDV muafiyeti “istisna fatura” adıyla anılır. Eğer yurt dışına yaptığınız satışların faturalarında gerekli notu düşerseniz devlet size vergi iadesi sağlıyor.

E-arşiv Fatura Nasıl Alınır?

GİB Portalı, Etsy satışlarınız için fatura kesmek konusunda yararlanacağınız platformdur. Bu portala giriş yapmak için ilk önce interaktif vergi dairesinden kullanıcı adı ve şifre almalısınız. Aldığınız giriş bilgileri sayesinde portalı kullanmaya hemen başlayabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra “modül seç”e tıklayarak “e-arşiv portal” butonuna tıklamanız gerekir. Portala ilk kez giriş yaptığınızdan ötürü öncelikle kişisel bilgilerinizi girmelisiniz. Ancak bunu tekrar tekrar yapmanıza gerek olmadığını hatırlatmak isteriz.

Karşınıza gelen sayfada belge işlemleri ve fatura oluştur butonlarına tıklayarak fatura doldurma işlemine başlayabilirsiniz. Açılan pencerede ilk önce alıcı bilgilerini doldurmalısınız. Burada alıcı bilgileri olarak satın alan kişinin bilgilerini girebilirsiniz. Daha sonra dövizi TL, fatura tipini ise istisna olarak seçmeniz gerekir.

Bu bilgileri girdikten sonra karşınıza irsaliye kısmı çıkacaktır. Ancak iyi haber şu: Bu bölümü doldurmanıza lüzum yok. Bir sonraki bölüm olan mal bilgilerinde “satır ekle” butonuna tıklamalısınız. Bu kısımda satmış olduğunuz ürünün tüm bilgilerini tek tek girmeniz gerekiyor. Ayrıca ürününüz için bir GTİP kodu almalısınız. Eğer KDV iadesi istiyorsanız bu bölümü dikkatli bir şekilde doldurmalısınız.

Söz konusu bilgileri girerken önemli olan bir diğer nokta KDV oranını 0 olarak seçmek. Çünkü ancak bu yolla vergi iadesi almanız mümkün olacaktır. Ayrıca neden “istisna” olarak sayıldığınızı yani neden vergi iadesi aldığınızı da kısaca açıklamalısınız. Bu kısma şöyle bir açıklama yazabilirsiniz: 3065 sayılı KDV kanununun 11/1-a maddesine göre istisnadır.

Tüm bu bilgileri doldurduktan sonra “oluştur” ve “tamam” butonlarına tıklamanız gerekiyor. Bu noktada pek çok kullanıcı fatura oluşturma sürecinin sonlandığını zannediyor. Ancak fatura hala tam olarak oluşmuş değil. Bu işlemi tamamlamak için birkaç adım daha gerekiyor. Bu adımlar şu şekilde:

  1. Faturanızı tekrardan gözden geçirin ve hata olmadığından emin olun.
  2. Her şey eksiksizse GİB İmza’ya tıklayın.
  3. “Uyarıları okudum” kutucuğunu seçin.
  4. “Şifre gönder” butonuna tıklayın.
  5. Telefonunuza gelen şifreyi ilgili alana girin.

Böylece faturanız onaylanacaktır. En son olarak faturayı indirebilir ve müşterinize veya gerekli makamlara iletebilirsiniz. E-arşiv fatura hazırlama konusunda yardımımıza ihtiyaç duymanız durumunda sağladığımız Etsy danışmanlık hizmetimizden faydalanabileceğinizi hatırlatmak isteriz.

Etsy Vergilendirme ve Fatura Kesmek ile İlgili Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar Nelerdir?

Etsy Türkiye satıcılarının fatura kesmek ve verginlendirme ile alakalı bilmeleri gerekenleri yukarıda sizinle paylaştık. Fakat birtakım kilit noktalar var ki sizi uyarmayı görev biliyoruz. Etsy satışlarınız için fatura kesmek ile ilgili dikkatli olmanız gereken şeyler şöyledir:

  • 5000-30.000 TL arasındaki satışlarınızda e-arşiv fatura kullanmak zorundasınız.
  • 30.000 TL üzerinde olan satışlarınız için mali mühür almalısınız.
  • Yasalara göre geçmişe dönük fatura girmek kesinlikle yasaktır.
  • Fatura tarihinde ve saatinde değişiklik yapmamanız gerekir. Bu durum, fatura numaralarının birbirine karışmasına neden olur. Böylece olası cezalara davetiye çıkarırsınız.

“Etsy’de şirket zorunlu mu?” sorusuyla başlayıp Etsy mağaza açmak, şirket açmak, fatura kesmek ve vergilendirme gibi birçok önemli noktaya değindiğimiz içeriğimizin burada sonuna geldik. Eğer hala aklınızı kurcalayan sorular varsa Etsy eğitimimizi ve blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Anlattığımız tüm işlemleri daha kolay hale getirmek istiyorsanız Etsy danışmanlık hizmetimize başvurarak bizden yardım isteyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Calendar

Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategoriler

Recent Comments